Lytse Bear zegeviert op Zwarte water

De dames zijn de tweede helft van het seizoen ijzersterk begonnen.

ZWARTSLUIS – Zaterdag vond op de wateren rondom Zwartsluis de 17e editie van de Zwarte Water roeirace plaats. Een 14 kilometer lange roeirace, die start in het centrum van Zwartsluis richting Genemuiden.

Hierna moet er gekeerd worden om dezelfde weg terug ter roeien, waarna er koers gezet wordt richting Hasselt om vervolgens weer in het centrum van Zwartsluis te finishen. Deze wedstrijd is de eerste krachtmeting sinds de zomerstop.

De Lytse Bear startte om 12:06 uur, de eerste uitdaging voor deze race ligt gelijk aan de start, namelijk de kolksluis. De roeiers moeten flink aanzetten om deze sluis op snelheid door te komen omdat de riemen in moeten om te kunnen passeren. De dames pakken de snelheid hierna gezamenlijk weer goed op en brengen de sloep in de eerste 5 kilometer naar snelheden van rond de 9,2 kilometer per uur en kan al vroeg een aantal sloepen in halen. Door de hitte en veelal gebrek aan wind is het afzien voor de dames, goed drinken geblazen. De directe concurrentie voor het Nederlands kampioenschap blijft de hele wedstrijd in zicht, de dames worden hier perfect op gecoacht door stuurman Wiebe. Het tweede gedeelte van de race is het een stuk zwaarder roeien met gemiddelden van 8,4 kilometer per uur. Dit komt doordat op deze stukken de roeisters tegen de stroom in moeten roeien, meestal gaat dit ook nog samen met wind tegen. De Lytse Bear weet zich hier goed roeiende te houden en niet veel te verliezen. De finish komt in zicht, de dames moeten nog een laatste keer door de kolksluis om gelijk daarna te finishen. Met nog een flinke eindsprint, met een snelheid van 9,6 kilometer op de teller, finishen de dames in een tijd van 1:36:18. Dit is goed voor de winst op het Zwarte Water. De dames zijn de tweede helft van het seizoen ijzersterk begonnen.

De Grutte Bear startte om kwart over twaalf. Door een snelle start lagen zij in het eerste gedeelte van de wedstrijd prima op overwinningskoers. In de laatste vijf kilometer konden ze deze voorsprong helaas niet verder uitbouwen. Door een sterke tweede helft van de Orkaan uit Muiden moest de Grutte Bear genoegen nemen met een tweede plaats. In het algemeen klassement om het Nederlands kampioenschap komt de Orkaan hiermee langs zij en moet de Grutte Bear de eerste plaats delen.

Aanstaande zaterdag wordt de spannende strijd om het kampioenschap voortgezet tijdens Veerse Meer Race in Kortgene.

door: Sanne van Dijk

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This