Lytse Bear wint Jubileumwedstrijd Federatie Sloeproeien NederlandKORTGENE – Afgelopen zaterdag vond de Veerse Meerrace plaats in het Zeeuwse Kortgene. Met een deelnemersveld van bijna 90 sloepen was deze wedstrijd uitverkozen voor de 25-jarige jubileumwedstrijd van de Federatie Sloeproeien Nederland. Het beloofde een groot spektakel te worden met de roeirace, roei festiviteiten, een barbecue voor 950 man en een spetterend eindfeest.

Deze dertien kilometer lange wedstrijd betrof het de eer aan de mannenteams om als eerste te mogen starten. De Grutte Bear staat samen met de Orkaan uit Muiden aan de top van het klassement. Of het goud wordt voor de mannen dat moet deze laatste wedstrijden beslist worden. Aan boord van de Grutte Bear, debutant Marnix van der Molen, die sinds mei bij het team roeit. De mannen van de Grutte Bear gaan erg sterk van start, het draait tenslotte om luttele seconden die aan het eind van de wedstrijd het verschil kunnen maken op winst of een tweede plaats. Het eerste gedeelte hadden de mannen wind mee, waardoor er hoge snelheden van ruim 11 kilometer per uur gehaald konden worden. Na 8 kilometer werd de start/finish gepasseerd en kregen de mannen stroom tegen. Dit maakte het roeien moelijker, maar de mannen sloegen zich hier goed doorheen. Met een gemiddelde wedstrijdsnelheid van ongeveer 9,7 kilometer per uur finishten de mannen in een tijd van 1:15:57 uur. Dit was goed voor zilver met een verschil van slechts 5 seconden op de mannen van de Orkaan.

Rond de klok van 14:15 uur startte de race voor de vrouwen. Na het fantastische resultaat van afgelopen week zat de druk er bij de vrouwen goed op. Deze wedstrijd zou erg bepalend worden voor het Nederlands klassement. De Lytse Bear startte om 14:29 samen met 3 andere sloepen. De omstandigheden op het water waren iets minder gunstig dan tijdens de ochtendrace. Door wisselende stroming en ook de vele golven maakte het lastig roeien voor de dames. Mede door de aanmoedigingen van stuurman Wiebe en de meegereisde supporters lukte het de dames om gestaag door te roeien. Met een eindsprint van ruim 500 meter, waar zelfs een snelheid van ruim 9,6 kilometer per uur behaald werd, finishten de dames in een tijd van 1:22:51 uur. Dit was 6 seconden sneller dan de directe concurrent Pulp Fiction uit Makkum. De dames mochten hierdoor aantreden op het hoogste podium, een fantastisch resultaat waardoor de Nederlandse titel in het verschiet ligt.

Volgende week de voor laatste wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap, de Slag om Makkum.

Door: Sanne van Dijk

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This