2015-0420 CAFE DE STAM - Lytse Bear tweede in Slag om de ZaanZAANDAM – De roeisters van De Lytse Bear uit Joure zijn zaterdag tweede geworden in de Slag om de Zaan bij Zaandam.

Het was zaterdag de tweede wedstrijd van het roeiseizoen. De Slag om de Zaan is een 16 kilometer lange wedstrijd die start bij de voormalige Chocolade fabriek van Verkade, langs de Zaanse Schans weer terug naar het beginpunt om te finishen. Bij de vrouwen sloepen telde het deelnemersveld 25 sloepen die voor deze wedstrijd punten konden verdienen voor het klassement van het Nederlands Kampioenschap.

Om 11.18 startte de Lytse Bear samen met de sloep Roy Hesterman uit de eerste klasse. De Lytse Bear opende sterk met een snelheid van 11 kilometer per uur en zette vaart op jacht naar voorliggende concurrenten. De omstandigheden waren zwaar vanwege stukken met veel tegen- en zijwind en een sterke stroming.

De Lytse Bear zette gelijk de achtervolging in op hun directe concurrent Gia Light uit Rutten die twee minuten eerder waren gestart. De afstand tussen beide sloepen werd met elke slag kleiner en uiteindelijk na ruim een half uur lukte het de Lytse Bear door een enorme krachtinspanning om de Gia Light te passeren.

Na deze inhaalmanoeuvre volgde gelijk een boei die op bakboord gerond moest worden. Door een slimme zet van de stuurman van de Gia Light konden zij binnendoor en scheelde het weinig of de dames van de Lytse Bear werden weer teruggepakt.

Mede door de goede aanmoedigingen van stuurvrouw Mieke lukte het de Lytse Bear om een gat te slaan tussen de Gia Light. Na verschillende obstakels in de vorm van boeien en bruggen kwam de Lytse Bear bij het keerpunt, over de helft van de wedstrijd. De Lytse Bear kon de terug weg nog een aantal sloepen inhalen en kon de opkomende sloepen door middel van hun constante en snelle slagtempo achter zich houden.

De dames finishten uiteindelijk in een tijd van 1 uur en 55 minuten, secondewerk ten opzichte van de concurrenten. Het podium werd deze wedstrijd weer gedomineerd door Friese damessloepen. De Beluga uit Sneek werd met een nipt verschil eerste, gevolgd door de Lytse Bear en als derde eindigden de dames van de Pulp Fiction uit Makkum.

Komend weekend komt de Lytse Bear in actie in Grou in een loeizware 20 kilometer lange race.

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This