2015-1012 CAFE DE STAM - Lytse Bear sluit seizoen glansrijk afJOURE/AMSTERDAM – Afgelopen zaterdag vond de Grachtenrace van Amsterdam plaats, de meest prestigieuze race van het Nederlands Kampioenschap waar 140 sloepen aan deelnemen.

Voor de dames van de Lytse Bear was het erop of eronder in deze wedstrijd, de mogelijkheid om tweede te worden in het Nederlands Klassement moest samen met dames Beluga uit Sneek uitgevochten worden. De Grachtenrace is een onvoorspelbare en daardoor ook lastige race, een 22 km lang parcours dwars door de grachten van Amsterdam.

De dames moesten 11:20 aan de start verschijnen, als nummer 42 van de 49 damessloepen. Alleen voor de dames betrof dit een NK wedstrijd, alle toppers waren hier vandaag dan ook aanwezig. De start verliep soepel met een snelheid van rond de 9.5 km per uur. De opdracht de dames van de Beluga zo lang mogelijk achter zich te laten, maar vooral een constante race te roeien. Na ongeveer 6 km komen de dames in een bocht in de clinch met uitgerekend de dames van de Beluga. Na enige heen en weer gehark met de riemen kunnen beide boten hun tocht vervolgen. De Beluga mag niet meer dan 4 minuten uitlopen op de Lytse bear. Na ongeveer 12 a 13 km geroeid te hebben komen de echte grachten in zicht. Zaak om vooraf veel boten in te halen, met name boten die langzamer zijn dan de Lytse Bear.

In de grachten is er weinig ruimte voor inhalen waardoor langzame sloepen voor ernstige oponthoud kunnen zorgen. Eenmaal in de grachten zit de Pulp Fiction, Nederlands Kampioen vlak achter de Lytse Bear. Met de concurrentie op de hielen, een extra stimulans om voor te blijven. De grachten verlopen soepel voor de dames. Met uitstekend stuurwerk van stuurvrouw Mieke in combinatie met een sterk staaltje roeien van de dames, kwam de Lytse Bear sterk en zonder oponthoud de grachten door. Hierna nog 4 km naar de finish, inmiddels ingehaald door de dames van de Pulp Fiction, een zware kluif. Alles gegeven in de grachten moeten de dames bikkelen om de eindstreep te halen. Met teamspirit en aanmoedigingen van stuurvrouw Mieke finishen de dames in een tijd van 2: 32:39 uur. Afwachten wat de concurrentie gedaan heeft. Rond 7 uur begint dan eindelijk de prijsuitreiking, de spanning is groot bij de dames. Uiteindelijk het verlossende woord: eerste! Opgelucht en uitzinnig van vreugde stormt de Lytse Bear het podium op. Deze eerste plaats betekend namelijk ook dat de dames een tweede plaats behaald hebben in het Algemeen Nederlands klassement.

Op 31 oktober roeien de Grutte en Lytse Bear de afsluitende race in Muiden, de Muiden-Pampus-Muiden race. Twee races van 7 km, voor de heren nog bepalend om een plaats te kunnen bemachtigen in de top drie van het Nederlands Kampioenschap.

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This