2015-0407 CAFE DE STAM - Lytse Bear Glansrijk naar eerste overwinningWEESP – De kop is eraf. Zaterdag vond in Weesp de eerste wedstrijd van het roeiseizoen 2015 plaats. De wedstrijd is 11,1 kilometer lang en start in de kom van Weesp richting het Ballastgat. De Lytse Bear boekte een uitstekende zege.

De dames van de Lytse Bear startten als tiende in een veld van 42 sloepen. Vorig jaar eindigden ze als derde in het NK en dus ligt de lat dit seizoen hoog. Na de start trof de sloep gelijk twee hindernissen in de vorm van twee sluizen. Met een paar misslagen tussendoor konden de dames hierna op een goed tempo aan de inhaalrace beginnen. Na ruim vier kilometer had de Lyste Bear al vier sloepen ingehaald en kwam directe concurrent Gia Light uit Rutten in zicht.

Na een korte tijd naast de sloep te blijven hangen wonnen de dames van de Lytse Bear het gevecht en zetten volle vaart richting de finish om de afstand tussen de Gia Light te vergroten. De terugweg had de Lytse Bear wind mee, waardoor snelheden werden bereikt van maar liefst 9,5 kilometer per uur.

Met nog vier kilometer te gaan naderde de Pulp Fiction uit Makkum op 200 meter van de Lyste Bear. Deze dames werden vorig jaar tweede in het algemeen klassement, een geduchte tegenstander dus. De Lytse Bear gaf de laatste kilometers alles uit de kast en werd niet meer ingehaald. Na 1 uur en 15 minuten kwam de Lytse Bear als vijfde damessloep over de finish.

Met een snelheid van gemiddeld 8,9 kilometer per uur konden de dames tijdens de prijsuitreiking zowel de eerste prijs in de hoofdklasse en de eerste prijs voor het algemeen klassement in ontvangst nemen. De eerste keer in de geschiedenis van de Lyste Bear dat zij eerste prijs algemeen klassement behalen.

Rond half twee starten de mannen van de Grutte Bear in een sterk deelnemersveld van 66 sloepen. Na een flitsende start kampt de Grutte Bear meteen met een gebroken riem. Door een razendsnelle wissel ondervond de sloep weinig hinder. In een verbluffend hoog tempo van gemiddeld tien kilometer per uur roeiden de mannen door.

’s Middags was er wel enige hinder van de aanwakkerende wind, vooral op de terugweg. Daardoor kon de Grutte Bear te weinig tempo maken om het verschil te vergroten met de directe concurrenten. De Grutte Bear finishte uiteindelijk in een tijd van 1 uur en tien minuten. Dit was goed voor de vierde plaats.

De volgende wedstrijd voor de dames is 18 april in Zaandam en voor de heren komend weekend in Harlingen.

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This