Danny Noppert in Actie

JOURE Het begon allemaal met de dinsdagavonddartcompetitie in Joure in 2009. Vrienden van Jouster Danny Noppert (25) kwamen een teamlid te kort en vroegen of hij mee wilde spelen. Dit jaar speelde Danny zijn eerste internationale dartwedstrijden.

,,Ik begon in 2009 voor de lol met darten en doe het nu eigenlijk nog steeds voor de lol. Het is nu wel een stuk serieuzer geworden. Toen ik begon met darten, dacht ik er niet eens over na dat ik ooit internationale wedstrijden zou gaan gooien. Maar hoe meer ik in het dartcircuit terechtkwam, hoe leuker ik het vond en hoe beter het ging”, vertelt Noppert.

Het grote verschil met eerdere dartjaren, is dat Danny dit jaar voor het eerst wedstrijden speelt in het internationale circuit. De darter gooit voor de British Darts Organisation (BDO). ,,Zij organiseren toernooien door heel Europa heen. Tijdens die toernooien kun je punten verdienen. Als je genoeg punten verzamelt, kan je je voor televisietoernooien kwalificeren.”Danny deed onder ander mee aan een tv-toernooi in Egmond aan Zee en in Engeland. Deze wedstrijden zijn niet te zien in Nederland op televisie. ,,Ik gooi voor de BDO en die heeft niet zoveel tv-rechten. Die wedstrijden worden alleen in Engeland uitgezonden.”

Danny combineert het darten met zijn fulltime baan. ,,Ik werk 38 uur in de week bij aluminiumbedrijf ALUMAR in Joure. Soms moet ik ook onbetaald verlof opnemen, omdat ik een toernooi heb ergens in Europa. Als ik een toernooi in Duitsland heb, dan ga ik daar zaterdag heen en zondag terug, dan hoef ik geen vrij, maar het zijn wel drukke weken.” De darter heeft niet een bepaald schema waar hij zich aan houdt. Hij traint regelmatig met vrienden, in de kroeg of gooit thuis een paar pijltjes. ,,Ik heb geen coach, ik regel alles zelf, maar ik hoef niet alles alleen te doen. Ik ga altijd met Richard Veenstra en Wesley Harms op pad. Met z’n drieën bezoeken we de toernooien.”

,,Dit jaar had ik zo’n dertien tot vijftien toernooien, waarvan de beste twaalf resultaten meetellen voor de ranking. Ik sta dit seizoen derde van de BDO van de wereld. En dat vind ik prima voor een eerste jaar meedraaien met internationale toernooien.” Danny’s hoogtepunten op dartgebied waren dit jaar onder andere Open Schotland en Open Duitsland die hij won. ,,En wat ik afgelopen november heb laten zien op de Grand Slam of Darts van de PDC. De PDC is de andere dartbond waar onder andere Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen bij spelen. Ik kwam toen door de poule heen en verloor nipt van Gary Anderson bij de laatste zestien. Daar heb ik me wel laten zien.” De Grand Slam of Darts is een televisietoernooi dat wel in Nederland wordt uitgezonden.

Zijn doel voor 2017 is om in januari de World Professional Darts Championship, de Lakeside,proberen te winnen. ,,En ik wil, net als dit jaar, zoveel mogelijke goede resultaten neerzetten door zoveel mogelijk Opens te winnen.” In 2009 had Danny nooit verwacht dat het dartbord in de kroeg een dartbord op een internationaal darttoernooi zou worden. ,,Ik begon er mee, ging meer darten, werd beter en toen werd het steeds leuker. Het is ook altijd gezellig op toernooien en de mensen zijn leuk. Ik heb geen moment spijt gehad van die keuze in 2009.”

Mieke van Veen

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This