Jouster roeiers doen goede zaken op de Kagerplassen

Jouster roeiers doen goede zaken op de Kagerplassen

JOURE – Afgelopen zaterdag vond de 10 e editie van de Kaagrace plaats in Warmond. Een route door het groene hart tussen Leiden en Amsterdam. Voor de vrouwen bedroeg deze race ruim 15 kilometer en voor de mannen 3 kilometer langer.

Na de fantastische resultaten van twee weken geleden in Grou zat de spirit er ook voor vandaag bij beide teams goed in. De dames van de Lytse Bear moesten vroeg van huis, zij mochten 05:30 uur al op pad om rond elf uur aan de wedstrijd te kunnen beginnen. De mannen wedstrijd startte apart van de dames, deze begon rond 14:00 uur.

De Lytse Bear startte rond 11:00 samen met 9 andere sloepen, een massastart tussen alle concurrenten uit de top van het Nederlandse Kampioenschap. De dames waren na de start gelijk goed op weg, de eerste kilometer lukte het om 10 kilometer per uur te blijven roeien. Hierna zakte de snelheid en werd deze terug gebracht naar 9,2 kilometer per uur. Door de felle aanmoedigingen van stuurman Wiebe wist hij de dames op en top gefocust te houden waardoor deze constante snelheid behouden bleef. De directe concurrenten Beluga uit Sneek en de Pulp fiction uit Makkum roeiden respectievelijk op 5 en 40 meter voor de Lytse Bear. Na 8 kilometer geroeid te hebben kwamen de sloepen weer langs Start/Finish. Hier was het verschil tussen de drie Friese sloepen nog steeds miniem. De beide concurrenten zouden op dit punt al minuten uitgelopen moeten zijn op de Lytse Bear om de race te gaan winnen.

Met nog 7 kilometer te gaan was het zaak voor de Lytse Bear om lekker constant de snelheid te bewaren. Met een gemiddelde snelheid van 9,1 kilometer per uur haalt de Lytse Bear in een tijd van 1:39:45 uur de finish kort achter de Beluga en de Pulp Fiction uit Makkum. Een beresterke race geroeid die beloond werd met de eerste plaats. Tevens hebben de dames het record in vermogen van eerder dit seizoen verbroken. De Lytse Bear gaat met een goed gevoel de zomerstop in.

Om 14:00 uur starten de heren van de Grutte Bear in het eerste startvak. Hierbij werd gestart met de directe concurrenten voor het Nederlands Kampioenschap, de Trewes 2 en de Orkaan. De eerste kilometers konden de heren aardig met de Orkaan uit Muiden meekomen en kreeg de Trewes 2 meteen de spiegel van de Grutte Bear te zien. Na de hoge snelheid op de Kagerplassen kwamen de minder brede sloten, hier kon de Bear onvoldoende cadans vinden om aansluiting te houden bij de Orkaan. Ook op de terugweg over de Kagerplassen haalde de Grutte Bear niet de gewenste snelheid en werden hier ingehaald door de snel opgelopen Razende Snol uit Rutten. In de laatste sectie van de wedstrijd vonden de heren weer snelheid in de sloep, kon de Razende Snol weer ingehaald worden en werd er nog een “Beresterke” eindsprint ingezet. Bij de prijsuitreiking bleek de eindsprint niet voldoende te zijn voor een overwinning in de Hoofdklasse. Met een eindtijd van 1 uur en 50 uur (116 watt) werd de tweede plaats behaald.

Sanne van Dijk

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This