2015-0519 CAFE DE STAM - Grutte en Lytse Bear in middenmoot Harlingen-TerschellingraceHARLINGEN – De Jouster roeiploegen zijn vrijdag in de middenmoot geëindigd in de koninginnerace voor roeisloepen, de Harlingen-Terschelling. De vrouwen van de Lytse Bear werden uiteindelijk 26ste, de Grutte Bear finishte op de 19e plek.

In totaal begonnen 130 sloepen vanuit Harlingen aan de circa 33 kilometer lange oversteek naar Terschelling. Vooraf waren er pittige omstandigheden verwacht met regen en een windkracht 5-6.

De dames van de Lytse Bear maakten dit jaar als team hun debuut. Nog niet in hun eigen sloep vanwege het ontbreken van een felbegeerd HT-nummer. Hier komt mogelijk de komende jaren verandering in. De dames roeiden de race in het Leeuwke van Lemmer, dat de race dit jaar zelf nog niet roeide. De Lytse Bear startte rond 9 uur en had vanuit de haven van Harlingen meteen een mooi tempo te pakken.

Schuitengat

Vanwege de stroom mee richting Terschelling konden er hoge snelheden gehaald worden. Het lukt de dames een aantal sloepen in te halen en al snel bevinden zij zich in de groepen die 5 minuten of eerder zijn gestart dan de Lytse Bear zelf. De race loopt voortvarend en al na dik 3 uur roeien nadert de Lytse Bear het Schuitengat.

Dit is een tricky gedeelte van de race vanwege het lage water door het tij. De Lytse Bear kwam met nog een tiental andere sloepen vast te zitten. Stuurman Jan Marten springt meteen uit de sloep om hem weer op gang te drukken. Na een aantal pogingen en met behulp van een aantal roeisters lukt dit uiteindelijk en moet de Lytse Bear zich een weg banen tussen al de vastgelopen sloepen.

Weer op snelheid gekomen probeert de Lytse Bear via het diepere gedeelte de rest van de sloepen die een andere route kozen, af te snijden. Het was lastig en zwaar roeien en daardoor lijken de laatste kilometers uren te duren. Uiteindelijk finisht de Lytse Bear in een tijd van 4.16 minuten in de haven van Terschelling-West wat hen een 26e plaats opleverde.

Titelverdediger

Voor de heren van de Grutte Bear stond er dit jaar als titelverdediger veel op het spel. Even voor 10.00 uur vertrok de Grutte Bear uit de Harlinger haven. Dankzij een goede en krachtige start konden de Jousters als een van de eersten de haven achter zit kunnen laten.

Op de Waddenzee moesten de mannen even wennen aan de golfslag en het ‘lezen’ van de golven. Na enige tijd konden zij het snelle tempo waarmee zij waren begonnen weer oppakken. De concurrentie had echter minder last van de golven waardoor de Grutte Bear wel op achterstand kwam.

Op de Vliestroom kon de Grutte Bear niet de juiste stroom vinden waar andere sloepen dit wel lukte. Hierdoor liep de concurrentie nog verder uit. Bij het Schuitengat kregen de mannen de kans om zich te revancheren.
Hier lopen veel sloepen vast, maar De Grutte Bear kon door waardoor de Jousters weer inliepen op hun directe concurrenten.

Gok

Met een alles of niets poging werd gekozen om hoog aan te houden en zo het diepere water te gebruiken voor de laatste kilometers naar Terschelling. Hier bleek veel meer stroming te staan en moesten de mannen knokken voor wat ze waard waren om de schade ten opzichte van andere sloepen binnen de perken te houden. In een tijd van 3 uur en 22 minuten gingen ze over de streep wat hen een 19e plaats opleverde.
Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd het team van de Grutte Bear het podium opgeroepen en alsnog gehuldigd voor de eerste prijs in 2014. Vanwege een fout in de berekening waren de Jousters toen niet gehuldigd.

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This