JOURE – In Zaandam vond zaterdag de 13e van de Slag om de Zaan plaats. Een 16,1 km lange route vanaf Zaandam, langs de Zaanse Schans richting Wormerveer en weer terug om te finishen in Zaandam.

Pittige omstandigheden met een sterke stroming en windkracht 4/5 op het kanaal maakten deze wedstrijd een goede simulatie voor de Harlingen-Terschellingrace op 6 mei. De dames verschenen rond 11 uur aan de start, samen met hun directe concurrent de Beluga uit Sneek. Vlak voor het startschot valt word er door de wedstrijdcommissie nog omgeroepen dat er een vrachtschip het wedstrijdwater nadert, als dit maar goed komt. De start wordt niet uitgesteld en de beide sloepen starten om 11:02.

De Beluga is snel van start, deze sloep moet ook een aantal minuten sneller over de gehele route dan de Lyste Bear. Na 200 meter moet er een boei gerond worden om zo aan de andere kant van het wedstrijdwater in tegengestelde route te roeien richting Wormerveer. Net voordat de Lyste Bear bij de boei aankomt is het vrachtschip het wedstrijdwater binnen gevaren. De Beluga is als sloep veel wendbaarder en lichter dan de Lytse Bear, zij kunnen nog net voor het vrachtschip langs. De Lytse Bear lukt dat helaas niet, om een echte aanvaring te voorkomen moet stuurman Wiebe de sloep helemaal om het vrachtschip sturen. Dit oponthoud kost de dames al gauw 40-60 seconden, belangrijke seconden die zij absoluut niet kunnen missen op deze race.

Stuurman Wiebe probeert zijn dames zo goed mogelijk op te peppen om de schouders niet te laten hangen. Nog ruim 15 km te gaan, waarin nog van alles kan gebeuren. De dames laten een sterk staaltje roeien zien en halen snelheden van ruim 9,7 km per uur. Op stukken open water tussen de fabrieksgebouwen wordt het lastiger roeien, er staat veel stroming en de wind slaat vol op de achterkant van de sloep. Bikkelen voor de dames, zelfs hier worden nog snelheden van 8,5 km per uur gehaald. Na 8 km komt de Lyste Bear bij het keerpunt, waarna weer terug geroeid moet worden naar Zaandam.

De directe concurrent Pulp Fiction heeft de Lyste Bear in het vizier. Dit verschil zou op dit punt veel groter moeten zijn. De dames roeien uit alle macht om de schade te beperken. Helaas op nog 4 km te gaan haalt de Pulp Fiction de Lytse Bear in, het verschil mag op de finishlijn maar 10-20 seconden zijn. De Lytse Bear laat de kop niet hangen maar roeit stevig door met snelheden van rond de 9 km per uur. Met nog 200 meter te gaan is de finishlijn duidelijk in zicht en ook hoorbaar. Helaas komt de Lytse Bear aan de verkeerde kant het finishwater in, hierdoor wordt er straftijd uitgedeeld door de wedstrijdcommissie. Uiteindelijk resulteert dit in een tijd van 1:53:23, de dames hebben een goede wedstrijd geroeid een teleurstellende 6e positie, waar zeker de top 3 behaald had kunnen worden. De heren van de Grutte Bear startten om 14:15, twee minuten voor Trewes2 uit Oldeboarn die er in de eerste NK wedstrijd met 7 seconden verschil met de winst vandoor ging. Er was afgesproken om snel van start te gaan om gelijk aan het begin van de wedstrijd al de eerste klap uit te delen.

Na ongeveer drie kilometer bleek dan ook dat de heren 5 seconden waren uitgelopen op Trewes2. Dit gaf een extra boost waardoor de sloep nog harder ging lopen. na 12 kilometer was de voorsprong dan ook uitglopen naar 45 seconden. Vanaf de wal werd er door de supporters aangegeven, dat het verschil met de regerend Nederlands kampioen, De Orkaan uit Muiden secondewerk zou gaan worden. Door de perfecte cadans in de boot waren de heren nog fris genoeg om 4 kilometer voor de finish al een eindsprint in te zetten. Een roei tijd van 1:39:04 en een gemiddelde snelheid van 9,7 km/uur was genoeg om er met de zege vandoor te gaan. Na twee wedstrijden staat de Grutte Bear hiermee op de eerste plaats in de strijd om het Nederlands kampioenschap.

Aankomende zaterdag komen de Lytse en Grutte Bear in actie op het Iepen Frysk Kampioenskip in Lemmer.

Sanne van Dijk

– Bron: http://www.joustercourant.nl/nieuws/45922/45922/#sthash.NGSnEhGR.dpuf

Pin It on Pinterest

Share This