Grutte Bear winnaar Iepen Frysk Kampioenskip Lemmer.LEMMER – Afgelopen zaterdag vond in Lemmer, onder het genot van zon, regen en hagel, het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien plaats.

Een 22,5 km lange tocht via de Zijlrede over de Groote Brekken heen en weer, tussen de polder van Lemmer en Sloten en weer terug naar finish via de Groote Brekken. Deze wedstrijd geld niet mee voor het Nederlands Kampioenschap Hoofdklasse waar de Grutte en Lytse Bear beide in roeien. Een pittige tocht die als training wordt gezien voor de tocht der tochten op 6 mei De Harlingen-Terschellingrace. Desalniettemin Frysk Kampioen worden is natuurlijk mooi meegenomen.

De dames starten om 12:40 uur in een aangepaste samenstelling wegens vakantie en andere omstandigheden. De dames gaan goed van start, in de Zijlroede is het nog redelijk ‘lekker’ roeien. Na ongeveer 2 km komt de Lytse Bear bij de Groote Brekken aan. Hier begint het roeigeweld; windkracht 4/5 recht op de punt en grote golven, wat het roeien een echte uitdaging maakt. Tot aan de keerboei, zo’n 5 km de Groote Brekken op, blijven dit de omstandigheden. Na de Keerboei is het even ademhalen, wind mee en snel op topsnelheid komen om de geleden schade in te halen. Op dit gedeelte haalt de Grutte Bear, die ruim achter de Lytse is gestart, de dames met een vloeiend tempo in. Dit is veel te vroeg in de wedstrijd. De dames weten dat er echt een tandje bij moet om nog een goede prestatie neer te zetten.

Via de Polders tussen Lemmer en Sloten roeien de dames weer richting de Groote Brekken. Onderweg windkracht 5, regen en hagel trotserend, maakt deze wedstrijd toch wel de Hel van Lemmer. Op de Groote Brekken richting de finish kan de Lytse Bear nog een aantal sloepen inhalen, dit geeft de roeiers een boost en in vlot tempo roeien zij richting de finish. Uiteindelijk finisht de Lytse Bear in een tijd van 2:51:15, dit is niet wat de dames vooraf in gedachten hadden. Het is daarom ook maar goed voor een 5e plaats in het Algemeen Klassement en een 3e plaats in de Hoofdklasse. Al met al een goede training voor de tocht die over twee weken komen gaat.

De heren van de Grutte Bear begonnen de 22km lange race samen met de heren van De Zeeleeuw II uit Ouwdebildtzijl. Vanaf de start kon De Grutte Bear in het kielzog van De Zeeleeuw II blijven. Met een straffe tegenwind was dit de ideale lift naar het keerpunt aan de overkant van de Groote Brekken. Na het keerpunt deden de heren met debutant Jorn Kamsma op stuurboord boeg, verschillende pogingen om voorbij De Zeeleeuw II te komen. Hier ontstond een mooie strijd die door de heren uit Ouwdebildtzijl werd gewonnen. Vervolgens ging de strijd na een perfect uitgevoerde haakse bocht verder door de sloten richting Sloten terug naar de Brekken. Bij de 3de en laatste oversteek zette De Grutte Bear wederom de aanval in. Deze poging was succesvol en er werd gelijk een gat geslagen, wat bij de finish bleek te zijn opgelopen naar meer dan een minuut. Met een eindtijd van 2:25:34 was de Grutte Bear de sterkste van het veld en nam hiermee de titel mee naar Joure.

Door: Sanne van Dijk

Bron: http://www.joustercourant.nl/

Pin It on Pinterest

Share This