2015-0929 CAFE DE STAM - Grutte Bear vierde in MakkumMAKKUM – Voor de heren van De Grutte Bear stond zaterdag 26 september 2015 de 13e Slag om Makkum op het programma. Een 15 km lange roeirace die dit jaar meetelde voor de heren in het Nederlands Kampioenschap.

De Grutte Bear eindige als 4e in het algemeen klassement. Om 13:22 uur starten de heren van De Grutte Bear gelijk met de Razende Snol uit Rutten. Dit beloofde een strijdt op het scherpst van de snede te worden, waarbij de beide teams weinig ruimte wilden geven. Toch werd er in de sloep besproken om een eigenconstante race te roeien en niet mee te gaan in explosieve inhaalacties die veel energie kosten. Tijdens de eerste twee kilometer waren de heren aan elkaar gewaagd en werd gekozen om op het IJsselmeer positie te nemen achter de Razende Snol en zo voordeel te pakken tegen de wind in. Echter bleek al snel dat de Grutte Bear beter met de ondiepte en de laffe bries om te kunnen gaan en gaf de Razende Snol het nakijken.

Bij de eerste keerboei ter hoogte van het Kornwerderzand werd, door de vele bochtentrainingen, een heuse “Formule 1 – 180 graden bocht” uitgevoerd, waardoor na 4 slagen weer meteen een hoge snelheid geroeid kon worden. Met de wind in de rug werd koers gezet richting de keerboei ter hoogte van het “Gat van Gaast”. Helaas bleek de Razende Snol ook profiteerde van deze wind en kwamen de heren ons al snel weer langszij en lieten de Grutte Bear de spiegel van de boot zien. Na een korte “super vergadering” werd gekozen om de spiegel van de Razende Snol op een metertje te houden en nogmaals in te zetten op de volgende keerboei en de daarop volgende ondiepte. Deze strategie slaagde na een fenomenale binnenbocht, van stuurman Frans Brinkman, werd er binnen enkele seconden een gat geslagen met de Razende Snol en kon er jacht worden gemaakt op de Serdon. De supporters hadden de Grutte Bear ook tijdens het Jouster Merke weekend niet in de steek gelaten en schreeuwden de heren in een drijvende dixi over de ondiepte en tegen de wind in. Mede hierdoor gesterkt werd al snel de Serdon ingehaald en werd met ’t Skom ut te earen’ koers gezet naar de finish.

In een roeitijd van 1:35:51 uur en een gemiddelde snelheid van 9,53 km/uur werd een 4e plaats gehaald in het algemeen klassement en 3e in de Hoofdklasse Heren.

Zaterdag 2 oktober roeit zowel de Lytse Bear als de Grutte Bear de thuiswedstrijd in Langweer.

Sanne van Dijk

Bron: http://www.joustercourant.nl/

Pin It on Pinterest

Share This