Foto: Jan van der Werf

LEMMER –  In Lemmer vond afgelopen weekend het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien plaats. De ruim 22 kilometer lange roeirace loopt via de Zijlroede naar de Grutte Brekken, de Langesloot richting Sloten en dan via de Brandemeer terug naar de Brekken, op naar de finish in Lemmer. Deze wedstrijd telt voor zowel de vrouwen als mannen voor het Nederlands Kampioenschap.

De dames van de Lytse Bear starten als nummer 20 in een deelnemersveld van 29 vrouwensloepen, samen met de Beluga uit Sneek, ook een kanshebber voor de Friese titel. De Lytse Bear begint voortvarend aan de race met een snelheid 10 km per uur, dit konden de dames goed volhouden richting de Groote Brekken.

De heen weg op het meer behalen de dames een snelheid van 9,5 km per uur, ze halen veel damessloepen in die voor hen zijn gestart. De terugweg richting de Lange sloot is het stevig wind tegen. De dames hebben moeite om de sloep op gang te houden en zakken redelijk terug in hun snelheid. Ook grote concurrent Pulp Fiction komt gestaag in zicht. Deze sloep is 3 minuten na de Lytse Bear gestart en mag maximaal een minuut eerder de finish bereiken. In de Lange Sloot is het zwaar roeien, de warmte maakt het tot een ware uitputtingsslag. De Pulp Fiction haalt de Lytse Bear hier in. Zaak om de kop niet te laten hangen maar er dicht achter proberen te blijven. De dames weten onder leiding van de uitbundige aanmoediging van stuurman Wiebe vlak achter de Pulp Fiction te blijven. Op de Groote Brekken halen de dames alles uit de kast en weten de sloep goed op gang te houden, zelfs in tegenwind. De laatste twee kilometer roeien de dames op hun tandvlees naar de finish en passeren deze in een tijd van 2:37:10. Het wordt seconden werk met de Pulp Fiction. De Lytse Bear wordt nipt tweede, op een verschil van maar 15 seconden.

De heren van de Grutte Bear starten even na 13:00 uur als nummer 66. De mannen kennen een prima start en hebben de gang er in. Met een snelheid van 10,5 km per uur roeien zij gestaag de haven uit om aan de inhaalslag te beginnen. De Grutte Bear weet lang de geduchte concurrent de Orkaan achter zich te houden. Deze sloep moet veel sneller dan de mannen uit Joure. Pas bij de sluis in de Lange Sloot passeren de mannen van de Orkaan de Grutte Bear. Zaak om zich aan de mannen op te blijven roeien. Door de uitstekende stuurkunsten van stuurman Frans kan de Grutte Bear een tal van sloepen inhalen. De laatste kilometers hebben de mannen het erg zwaar en proberen bij sloepen voor hen in te haken zodat zij het laatste stuk mee kunnen in hun tempo. In een tijd van 2:21:48 bereiken de mannen de finish. Een uitstekende tijd waardoor zij zich voor het tweede jaar op rij Fries kampioen mogen noemen.

Sanne van Dijk

– Bron: http://www.joustercourant.nl

Pin It on Pinterest

Share This