Dubbelslag Jouster Roeiers op Urk

door jun 6, 2017Nieuws, Roeivereniging de Stamgasten

URK – Tijdens van de Urkerdag op 3 juni is de elfde editie van de Vuurtorenrace gehouden. Een 15,8 kilometer lange race over het doorgaans ruige IJsselmeer, met de Harlingen-Terschellingrace nog vers in het geheugen een pittig vooruitzicht.

De route start vanaf de haven van Urk het IJsselmeer op richting de windmolens, deze ronden en dezelfde afstand ongeveer weer terug om te finishen in de haven.

Om 12:40 start de Lytse Bear aan haar race, met enkele last minute aanpassingen in haar bezetting vanwege blessures. De dames gaan prima van start en roeien het eerste deel richting de windmolens een constant tempo van rond de 9,2 km per uur. De golven zijn zo nu en dan aanwezig maar in mindere mate dan verwacht werd. Hierdoor kan de Lytse Bear doen waar zij goed in is, lange, ferme klappen door het water. Op dit stuk wordt zelfs de 10 kilometer per uur gepasseerd en halen de dames met gemak eerder gestarte herensloepen in. Concurrent Pulp Fiction, twee minuten na de Lytse Bear gestart, blijft op dezelfde startafstand en komt niet dichterbij. Dit geeft de dames een extra boost en op de terugweg naar de haven, kan de enigszins opkomende wind geen roet meer in het eten gooien. De dames roeien gestaag met een snelheid van 8,7 km per uur naar de haven om in een tijd van 1:46:30 uur te finishen en aan te treden op de hoogste trede van het podium.

De heren beginnen rond de klok van 13:00 uur aan hun race over het IJsselmeer. Met de overwinning van de Koninginnerit in het achterhoofd beginnen de mannen vol spirit aan de pittige tocht. De eerste 30 minuten richting de windmolens weet de Grutte Bear een snelheid te behalen van 10,1 km per uur. Bij de windmolens kunnen de mannen door strakke bochten hun snelheid en positie goed behouden. De mannen halen verschillende sloepen in en racen deze als het ware voorbij. Na de laatste ton richting de finish kan de Grutte Bear nog net provinciegenoot Trewes 2 uit Aldeboarn inhalen. Als een speer naar de finish in een tijd van 1:36:19 uur, wat beloond werkt met de derde nummer 1 plaats in het NK klassement van dit seizoen.

Sanne van Dijk

Bron: http://www.joustercourant.nl

Volg Café de Stam op Facebook

Foto's op Instagram van Café de Stam

Sorry:

- Instagram feed not found.

Pin It on Pinterest

Share This